Fyrværkeri som samlingspunkt

Vi gør i dag rigtig meget for at samle mennesker og skabe fællesskab. Vi stifter foreninger, hvor folk kan dyrke sport og lignende sammen. Vi mødes omkring det kreative bord, hvor mennesker – især kvinder – kan være sammen om at dyrke deres kreative hobbyer. Og sidst men ikke mindst arrangerer vi fester og mødes omkring middagsbordet for at mærke følelsen af fællesskab.

Ikke mindst til fester er det et afgørende succeskriterium at skabe en form for fælles stemning. Det gør vi i form af god mad, musik vi kan danse til og måske noget underholdning, som folk kan nikke genkendende til og være sammen om at grine af. Men i virkeligheden findes der et element, som i den grad samler folk om én fælles ting. Det er fyrværkeri. Fyrværkeri kan virkelig samle folk, få os til at stå helt stille og bare kigge og lytte.

Også store selskaber

Rigtig mange aktiviteter eller underholdning har en form for begrænset deltagerskare. Men sådan er det ikke med fyrværkeri. Her kan et nærmest uendeligt antal deltagere være med. De kan alle have følelsen af at stå sammen og nyde et fælles show.

Fyrværkeri er ikke begrænset til et vist antal personer. Selve oplevelsen bliver heller ikke ringere ved at flere er med. Snarere tværtimod. Faktisk bliver tilråbende, stemningen og begejstringen generelt bare endnu bedre ved at rigtig mange ser med.

Den eneste ulempe – eller begrænsning om man vil – er vejrets indflydelse på selve oplevelsen af fyrværkeriet. Her kan vi som mennesker gøre hverken fra eller til – også ligegyldigt hvor mange vi er, der stiller op. Regner det, og er himlen dækket af tunge skyer, så går det ud over fyrværkeriets formåen. Og der er intet at stille op.

Det er godt at begejstres sammen

En god fælles aktivitet bliver som regel bedre, hvis den ligefrem kan skabe fælles begejstring blandt deltagerne. Derfor er sportsgrenen fodbold rigtig god. Den etablerer holdånd og giver oplevelsen af sammenhold og fællesskab om et fælles mål; nemlig at vinde. Det samme er gældende for eksempelvis korsangere. Her er konkurrenceelementet udeladt, og i stedet er alle deltagere sammen om det samme stykke musik og danner i fællesskab en enhed, som andre kan nyde at lytte til.

Selve det begejstrende element i relation til en fælles aktivitet kan fyrværkeriet også indfri. Det er sjældent, at et rigtig flot fyrværkerishow ikke begejstrer folk og gør dem i godt humør.  Smukke farver på himlen, raketternes susen og de høje brag kan få både mænd og kvinder til at udbryde ”waarouw”. Det kan tiltrække folks opmærksomhed, så de er fælles om én ting, nemlig at kigge op på himlen. Og så kan det noget særligt; det kan nemlig få folk til at glemme alt omkring dem. Bekymringer, tiden og træthed. Med øjnene rettet op mod den mørke himmel midt i den friske luft, så er fokus på raketterne i deres pragt, og alt andet er lagt til side for en stund. Det er i sandhed et godt udgangspunkt for en fælles oplevelse.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *