Kommunikation og psykologhjælp

Det lyder så simpelt – bare sig, hvad du mener! Alt for ofte bliver, hvad vi prøver at kommunikere, tabt trods vores bedste intentioner. Vi siger en ting, og den anden person hører noget andet, og misforståelser, frustration og konflikter opstår. Heldigvis kan du lære at kommunikere bedre og mere effektivt, så du føler, at du bliver hørt og forstået.

Hvad kan du så gøre? Udtryk dine tanker og følelser og behov på en åben og ærlig måde. Du skal ikke være fjendtlig, krævende eller aggressiv. Udtryk negative tanker på en positiv måde. Det er OK at være vred, men vær det på en respektfuld måde.

Få hjælp af en psykolog

Måske har du brug for redskaber til at lære at kommunikere med din partner, eller måske har du blot brug for få talt ud med en anden person. Her kan en psykolog være en rigtig god sparringspartner og person at tale med. En psykolog kan stille de rigtige spørgsmål, som gør, at du med stor sandsynlighed åbner op. Du finder psykologer i hele Danmark i oversigten på NOVAindex.com: https://novaindex.com/dk/psykologer-og-psykoterapeuter

Modtag kritik positivt, lær fra dine fejl, og spørg om hjælp, hvis du har behov for det. Lær at sige nej. Kend dine grænser, og lad ikke andre misbruge dig. Se altid efter alternativer, så der kan komme et godt resultat for begge.

Hvis du har brug for tid, når du bliver stillet et spørgsmål, så bed for eksempel om at få spørgsmålet gentaget eller bed om at få spørgsmålet uddybet, før du svarer. Og at have stilhed et øjeblik er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det er bedre at holde en pause, før du svarer end at tilskynde et svar.

Nogle gange kan du opleve, at der kan være ting fra din fortid, der kan gøre, at der opstår diskussioner, eller måske at du slet ikke kan høre noget, fordi situationen minder dig om noget fra din barndom. For eksempel hvis din far har råbt af dig, når I havde diskussioner, kan det være svært for dig, hvis nogen begynder at hæve stemmen. Det kan være det hele værd at få noget psykologhjælp til at lære at forstå, hvad det er, der sker, så du kan komme ud af den ”klemme” og bedre kunne agere i diskussioner.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *