Hundefoder til ældre hunde

Din hund aldres gennem hele dens levetid, en hund bliver altså ikke gammel fra den ene dag til den anden. Den eksakte årsag til at hunde og andre levende væsener ældes kendes ikke, men det formodes at skyldes flere faktorer, såsom miljø, ernæring og genetik. For at lindre de skavanker alderdom nødvendigvis medfører, kan du give din ældre hund et foder, der er tilpasset ældre hunde.

Med alderen vil vigtige organer som lever, nyrer og hjerte være slidt, ligesom hundens immunsystem vil være svækket. Foder til ældre hunde kaldes ofte geriatric foder, geriatric betyder gammel. Det er vigtigt at foderet tilgodeser hundens energibehov, så den ikke bliver over- eller undervægtig. Det er også vigtigt at foderet er relativt let at tygge, idet ældre hunde kan have tendens til smertefulde tandsygdomme. Idet ældre hunde kan være kræsne, skal foderet have en konsistens og en smag som den ældre hund kan lide.

Mange ældre hunde har tendens til at blive overvægtige, dette er der to grunde til. For det første ændres den ældre hunds kropsammensætning ændres i forhold til den yngre hunds. De ældre hund vil få mindre muskelvæv og mere fedtvæv end den yngre hund. Dette skyldes at den ældre hund nedbryder mere protein end den danner.

Ældre hunde vil således have ca. 27% kropfedt, hvor yngre hunde kun har ca. 18% kropsfedt. Da muskelvævet kræver energi, mens fedtvæv ikke behøver energi, vil de fleste ældre hunde få et lavere stofskifte og energibehov end yngre hunde. For det andet bevæger ældre hunde sig ikke så meget, som de gjorde da de var yngre. Begge faktorer gør, at hunden har brug for mindre for mindre energi i sit geriatric foder.

Geriatric foder indeholder ofte mindre fedt og har dermed også et lavere energiindhold. Hvis din hund har tendens til undervægt, bør du overveje at sætte din hund på et mere energirigt foder. Geriatric foder kan indeholde mindre protein end foder til yngre hunde, men kan også have et let øget indhold af protein. Et lavere proteinindhold anbefales til hunde med slidte nyrer eller nyresygdom, idet kroppen danner nitrogen-affaldsstoffer når den nedbryder protein. Disse nitrogenaffaldsstoffer skal udskilles gennem nyrene, hvilket ikke er et problem, hvis hundens nyrer er sunde og raske.

Ældre hunde vil imidlertidig ofte have tendens til slidte nyrer og nedsat nyrefunktion. Et højere proteinindhold anbefales til ældre hunde med sunde nyrer, idet et øget proteinindhold kan forsinke kroppens nedbrydning af proteiner, og dermed muskelmasse. Forsøg har da vist, at den raske ældre hund kan have nytte af en øget mængde protein i foderet, da den derved undgår et større tab af muskelmasse. Det er vigtigt, at foderet er let fordøjeligt og indeholder alle essentielle aminosyrer og fedtsyrer.

Den ældre hund har brug for vand for at holde sig sund. Fedtvæv indeholder kun 15% vand, mens muskelvæv indeholder 73% vand. Da den ældre hund har relativt mere fedtvæv og mindre muskelvæv i forhold til den yngre hund, vil kroppens vanddepoter også være mindre. Ældre hunde bør derfor altid have tilgang til friskt og kuldslået vand, så de kan drikke alt det vand de behøver. Hvis hunden drikker for lidt, er der risiko for at den bliver dehydreret.

Foder til ældre hunde vil som regel være tilsat forskellige næringsstoffer, der hver især sinker ældningsprocessen og antages at give en bedre livskvalitet hos din ældre hund. Af disse kan nævnes glukosamin og chondroitin, zink, samt antioxidanter såsom vitamin A, vitamin C og vitamin E. Hvis man ønsker at give sin hund ekstra livskvalitet, findes der ligeledes forskellige typer kosttilskud der kan mildne alderdommens skavanker.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *