I sin tid blev du udlært som murer. Det var sjovt dengang på byggepladsen. I havde et godt kammeratskab. Hver morgen startede da også med en bajer og en snaps, så I fik varmen. Du kunne dog ikke holde til det. Der var to grunde: Din fysiske styrke var slet ikke i samme kaliber som dine kollegaers. Og så var der en hang til stort alkoholforbrug. Det der med at læse tyske digte i frokostpausen var heller ikke værdsat. Du blev gjort til grin. Du sagde op. Kom ind på en afvænningsklinik, hvor du kunne læse tyske digte i fred.
Hellere arkitekt
Og du fandt ud af, at du hellere ville være arkitekten bag værkerne, som murere bygger. Du fik dit diplom som arkitekt. Og ja, i dag er du leder i et stort ingeniørfirma, der får den ene kontrakt efter den anden på store byggeprojekter over hele verden. Lige nu er du leder for et broprojekt ude på den østlige del af den arabiske halvø. Projektet er meget stort. Du har frie hænder og skal til møde i Abu Dhabi.
Byggeplads hejs er sikrere
Du skal have overbevist de lokale om, at I skal leje personhejs og, at byggehejs langs hele projektet er nødvendige. Du vil ikke have den der dårlige omtale om arbejdsulykker og dræbte arbejdere på dit firmas ry, sådan som I alle hørte om ved World Cup i fodbold sidste år. Det sikreste er derfor, at I får sat professionelle hejs op langs hele byggeriet. Det vil blive en ekstra omkostning på budgettet. Men kan du overbevise jeres bygherre om, at det handler om sikkerhed og godt rygte, så er meget vundet.
Flyet er ved at lægge an til landing. Du ved, du bliver hentet af din arabiske kollega. I skal spise sammen. Du vil benytte lejligheden til at overbevise ham om, at din hejsløsning er rigtig.
Alle ved, at siden den 1. januar 2023, så trådte en ny lov i kraft for nybyggeri på over 1.000 m2. Det har naturligvis noget med CO2 udslip at gøre. Der er kommet regler for, hvor meget og hvor lidt.
Det totale CO2 udslip ved et byggeri
Lidt kompliceret, og slet ikke vedkommende her. Og dog. Reglerne har nemlig ikke kun noget at gøre med, hvor meget eller hvor lidt udslip en bygning må efterlade sig. De har også noget at gøre med, hvordan byggeriet sker og med hvilke materialer. Fx så kan industrihejs i byggeriet formindske bygningens samlede CO2 regnskab. Ja, var du klar over det? Jeg var ikke. Men ved et tilfælde så jeg, at mange firmaer, der lejer industrihejs ud, ofte dokumenterer, at de faktisk gør noget for at modvirke det CO2 udslip som enten produktionen af hejs selv skaber, eller som brugen af hejset skaber. Det er betryggende.
På den anden side, så ved vi nu, godt seks måneder efter loven trådte i kraft, at vi slet ikke ved nok om byggeriets CO2 udslip. Vi ved ikke nok om materialerne, der anvendes. Vi ved slet ikke om byggerierne virkeligt anvender genbrugsmaterialer. Vi aner intet. Men vi undersøger det. Og nye beregninger har vist, at hvis en bygherre bruger en hejsløsning, der sigter på bæredygtighed, så koster det mindre på CO2 regnskabet for etablering af selve bygningen. Det er en positiv udvikling. Men er den tilstrækkelig? Sikkert ikke.
Men teknologien bliver heldigvis ved med at udvikle sig. Så, på et tidspunkt vil der være bæredygtigt byggeri overalt. Der vil være særlige byggehejs, der anvender de sidste teknologier, så det bliver endnu billigere og bedre for miljøet.
Jo, vi har lang vej, før vi forstår, hvad der skal til i byggebranchen. Men vi arbejder på det – og vi når helt sikkert målet: Mindre CO2 udslip, mere bæredygtighed – og flottere bygninger!