Det er en fornøjelse at modtage en god løsning. Du har givet en del opgaver til et konsulent bureau. Og hver eneste opgave er blevet løst til din store tilfredsstillelse. Og ja, du sender selvfølgelig en julegave til bureauet hvert eneste år – som nytårsgave. De fejrer ikke jul, de unge mennesker. De bruger juledagene på at udvikle deres teams – siger de. Du tror ikke helt på det.
Udvikling af teams?
Det der med teamudvikling er vist ikke noget med ’udvidede julefrokoster’, som strækker sig ind i det nye år. Du har da også mødt et par af de ansatte i firmaet nede ved kroen. På det tidspunkt talte de ikke om teamudvikling og samarbejde. Næh, de talte om sildemadder, snaps og mulighederne for at få lov til at sove ud.
Da du forsøgte at få at vide, hvad firmaet, som du samarbejder med, gør for at få produceret så gode løsninger, fik du et enkelt svar: Vi sørger for at vores teams udvikler sig løbende. Du forstod ikke helt svaret på det tidspunkt. Men du slog dig til tåls.
Hvordan defineres et godt team?
Sidenhen er spørgsmålet så vendt tilbage – flere gange: Hvad er et godt team?
Der er mange svar på dit spørgsmål. Et godt team, der kan løse dine opgaver, er givetvis ikke det bedste team til at løse mine opgaver! Sagt anderledes: Et godt team er et sæt mennesker, der hurtigt kan omstille sig, så de kan løse de opgaver, de får. De tænker ikke på at skulle positionere sig individuelt i forhold til de andre medlemmer af teamet.
De tænker på, at firmaet har fået en opgave, som de skal løse. De har – kort fortalt – indarbejdet en idé, der går ud på, at firmaet kommer før deres individuelle karriereønsker. Det er flot. Det er ikke så ofte, at du møder den slags teams.
Et godt svar
Dit spørgsmål om, hvad et godt team er, kan derfor besvares med følgende: Et godt team er et hold mennesker, der har indgående kendskab til hinanden og derfor tør lægge individuelle ambitioner til side, så de i fællesskab og i overensstemmelse med firmaets visioner, kan løse en opgave effektivt.
Der er to begreber, som er vigtige her: At turde og effektivitet. At turde betyder, hvis der er tale om et godt team samarbejde, at den enkelte personlighed tør sige til, hvis noget bliver kompliceret: Enten på hjemmefronten, opgavemæssigt i forhold til løsningen, forståelse for selve opgaven, mv. Effektivitet: ja, den kommer kun frem, når alle har en fælles forståelse for opgaven. Ellers sidder alle jo bare og arbejder i hver sin retning.
Det er ikke effektivt. Derfor skal der bruges tid på, at alle får en fælles forståelse. Det kan tage tid. Men ’spildt’ tid bliver hurtigt indhentet – fordi tiden, det tog at få udviklet den fælles forståelse, også blev brugt til at få ryddet op i nogle af de forrykte ideer, vi har om team samarbejde: Det er ikke noget, hvor vi sidder og skriver med den samme blyant. Det er noget, hvor hver især påtager sig ansvar, så det endelige produkt bliver godt.